martes, 15 de noviembre de 2011

SORTIDA A L'AUDITORI DE CORNELLÀ:la ventafocs de Gioachinno RossiniEls protagonistes: un per unRatetaPersonatge simpàtic que fa de narradora i ens explica fil per randa la història.
Aquest animalet és l’únic que coneix la veritable història que s’amaga darrere de cada personatge.
Per això orienta i ajuda la Ventafocs a anar a la festa que el príncep ha organitzat per tal de trobar una esposa entre les assistents.

Tisbe i ClorindaFilles de Don Magnifico, mezzosoprano i soprano
Germanastres presumides i molt antipàtiques. Odien la Ventafocs i es passen el dia donant-li ordres i maltractant-la. Només els preocupa la seva imatge i l’obtenció de reconeixement i èxit social.Angelina


La Ventafocs, mezzosoprano

Orfe de pare, la seva mare es casa amb Don Magnífico i aquesta mor al cap de poc temps.
El seu padrastre i les seves germanastres la tracten com una criada, i l’obliguen a cuinar i netejar la casa. D’aquí ve el sobrenom de la Ventafocs, ja que sempre està bruta de cendra.

 


Don MagnificoBarone di Monte Fiascone, baix

Noble decadent que ha arruïnat l’economia familiar per la seva gran afició a la beguda, tal com indica el seu nom (fiascone significa ‘ampolla’ en italià). S’ha convertit en la riota de tothom i per poder arreglar aquesta situació vol que una de les seves filles es casi amb el príncep.


 
RamiroPrincep de Salern, tenor

El príncep Ramiro està obligat a casar-se per poder governar. El seu caràcter romàntic fa que busqui algú que l’estimi tal com és, sense que la seva condició aristocràtica hi influeixi. Amb aquesta finalitat intercanvia la seva vestimenta de príncep amb la del seu criat, Dandini,molt més humil,  per poder saber d’aquesta manera què pensa realment d’ell la gent que el veu.


DandiniCriat del princep, bariton

Criat i còmplice del príncep. Intercanvia el seu aspecte amb el del príncep Ramiro i l’ajuda a dur a terme el seu pla. Durant la seva aparença principesca es creen situacions còmiques, ja Dandini s’aprofita de la seva momentània condició i paper aristocràtic.

Resum
La versió de Rossini explica les peripècies d’Angelina, coneguda com la Ventafocs, que viu fent de criada a casa del seu padrastre, Don Magnífico, al costat de les seves dues germanastres, Tisbe i Clorinda. El príncep Ramiro organitza una festa per trobar una dona per casar-s’hi i tenir-la al seu costat per regnar: una dona que l’estimi per com és, no pel que és. Per això es disfressa de criat i fa que el seu criat es disfressi de príncep. Surten tots dos de palau i visiten casa per casa els ciutadans i ciutadanes per convidar-los, sempre amb els papers canviats. En arribar a casa de Don Magnífico,veu la Ventafocs, se n’enamora i ella el correspon: estima el «criat del príncep». Ella vol anar a la festa, però les seves germanastres no l’hi deixen perquè elles també tenen la intenció d’anar-hi i,amb sort, una de les dues podria arribar a ser la consort reial! La intervenció de la Rateta fa quela Ventafocs pugui assistir a l’esdeveniment. A la festa es troben Ramiro (vestit ara de príncep) i la Ventafocs. En aquesta trobada, ella li dóna com a penyora una sabata perquè li sigui més fàcil de tornar-la a trobar. Finalment el príncep Ramiro ho aconsegueix: es presenta a casa de la Ventafocs i diu que s’hi vol casar, davant la sorpresa i l’enuig de Don Magnífico i les seves germanastres.
 Vídeo:


1 comentario: